Prestatie en presentatie op maandag!

Voordat we van huis gingen eerst uitgebreid op de buienradar gekeken. De radar gaf een zeer teleurstellend beeld, een en al buien. Dat betekende weer jassen en lange broeken inpakken voor de zekerheid. Met een uitgedund peloton vertrokken we richting de Voetbal Vereniging de Brug om ons te melden bij de wedstrijdleiding. Ondanks dat het voor een grote groep van de ploegleiders een latertje was geworden vanwege een film, waren ze op tijd. Vervolgens werd er weer gebriefd in de kleedkamers. Er werd met plezier terug gekeken op de dag van gisteren en dat zondag rijden op de Grote Markt echt niet verkeerd is geweest. Een korte uitleg over de wedstrijden die gereden zouden worden en hoppa helmen op, handschoentjes aan en in de klikkers, opstellen achter de voorrijders.

Onderweg wordt het peloton getrakteerd op opzwepende muziek, Kees kondigt het peloton ver van te voren aan zodat er door het publiek wat aan de kant staat enthousiast gezwaaid kan worden. De motorrijders deden net alsof we naar het Plesmanplein reden, maar ze namen gewoon een ongelofelijke omweg richting de wielerbaan. Onderweg was het een stuk veiliger rijden aangezien de zondagsrijders allemaal aan het werk waren en zich daardoor niet tussen het peloton konden wringen.

Aangekomen op de wielerbaan met zijn allen linksaf, fietsen in het rek en kijken naar het parcours. Een grote verassing was dat de hele dag een televisieploeg van RTV Noord-Holland opnames aan het maken was voor het programma Zomertoer. De camera’s draaide onafgebroken waarbij de sfeer van samenhorigheid goed vastgelegd werd. Ze kregen “vrij spel”  om alles vast te leggen en om met iedereen te kunnen praten. Nu konden de wedstrijden starten.

Er was weer een prachtig parcours uitgezet met heel veel pylonen. Eerst een sprint, vervolgens een slalom waarbij pylonen op een mooie afstand stonden. Na de laatse pylon weer een sprint naar pylonen die dichter op elkaar stonden, sprintje, weer pylonen een omkeerpylon en dan de wip. Als laatst nog wat pylonen en dan hup over de finish. Wie dit parcours heeft bedacht moet wel heel erg crea bea zijn geweest, dit verzin je toch niet? Of was het omdat er een tv-ploeg aanwezig was? Aan de kant stonden diverse deelnemers ietwat beteuterd te kijken naar de wip, “helpen ze me wel over de wip” was een veel gehoorde vraag, “natuurlijk” was het antwoord. Het parcours was voor sommige ploegleiders ook heel moeilijk te begrijpen, maar gelukkig is de Vomar ploeg de eerste ploeg dus kan iedereen afkijken hoe het moet.

De mug ging voortvarend van start en soepel over het parcours maar de deelnemer met rugnummer twee ging pas echt als een speer over het parcours. Ze waren beide een prima voorbeeld voor de overige deelnemers. Helaas ging het niet bij iedereen even goed, die gingen namelijk zo hard dat ze recht door de pylonen reden. Ook de wip was niet voor iedereen even makkelijk. De meisjes namen de wip allemaal uitstekend terwijl de jongens zo ontzettend hard gingen dat sommige niet goed uitkwamen. Jesper werd aan de kant luidkeels aangemoedigd door zijn mee rennende vader, waardoor hij voor zijn vader nog harder wilde gaan. Hierdoor kwam hij niet goed uit en schoot uit zijn pendalen, van schrik kneep hij zo hard in zijn remmen dat hij niet door kon fietsen. Gelukkig was een ploegleider snel ter plaatse en hielp hem over de finish.

Wessel Funck reed ook prima, maar toen kwam de wip. Hij werd over de wip geholpen en maakte een stuurfoutje, met als resultaat: onderuit op het asfalt. En hoe bizar dit was, het is allemaal vastgelegd op camera.

In een van de laatste ritten kwam Julian Bos, echt waar die jongen heeft 1.07 gereden dat kon niet, was niet te geloven. Het gonsde gelijk van de verhalen over eventueel doping gebruik, er werd gelijk gesuggereerd dat hij wel eens connecties zou kunnen hebben met ene Lance. In de jurywagen werd druk vergaderd en werd er gebeld met FIDA. Daar gaven ze als advies om de test te doen. Julian werd naar de EHBO gestuurd waar al een bekertje  met zijn naam stond te wachten om zijn plas te controleren. Met een verbaasd gezicht liep hij daar naartoe. Irene hielp hem uit zijn lijden door aan te geven dat het een grap was. Maar alle bewondering voor Julian, wat reed hij snel!

De ploegen verzamelde zich weer voor de ploegenritten over hetzelfde parcours, de pylonen bleven, maar de wip werd gelukkig weggehaald. Ook hier moest de VOMAR weer als eerste starten, waardoor overige ploegen weer konden kijken hoe het moest. Ploegleiders staan altijd midden in het veld om de kinderen de weg te wijzen, maar als de concurrent verschijnt lijkt het wel alsof ze de kinderen de verkeerde weg wijzen. De ploeg van Muggen-weg was zo onder de indruk, en de ploegleiders leken allemaal een andere kant op te kijken en reden totaal fout waardoor ze een hele langzame tijd reden. De overige ploegen reden super tijden en schoven hierdoor een plekje op in het klassement. Bij de jongens ging het ook weer super snel. Na de laatste ploeg werd er nog een individuele rit verreden. Zo snel, belachelijke gewoon, van mij mag het wat minder snel, ben gewoon bang dat de fietsen kapot gaan. Maar als dat gebeurt, is er niets aan de hand want Frits de Fietenmaker ziet op afstand dat kettingen scheef staan, of remkabeltjes versteld moeten worden of banden opgepompt. Dat is een hele geruststelling.

Als laatste de race waarbij de ploegen opgesplitst worden, er starten er eerst twee of drie en dan op de heuvel in een blok de wissel naar de laatste twee of drie. Wat hieraan jammer was dat de laatste ploeg, die de individuele rit had gereden, vervolgens als eerste ploeg moest starten. Maar kinderen kunnen heel veel en herstellen wonderbaarlijk na een zware inspanning. Madelon van de EHBO was geprikt in haar voet door een wesp, waardoor er een andere chauffeur gezocht moest worden en aangezien ik van alle markten thuis ben, mocht ik erin rijden. Dit was zo leuk, de kinderen achterna rijden, wat een end en wat gaan ze snel en wat hebben ze ook weer alle tijd van de wereld tijdens het fietsen. Jesper van Wieghum had zelfs onder de rit teveel dorst en dronk tijden het rijden uit zijn bidon. Dat zie je natuurlijk normaal niet maar dat doen ze dus ook onderweg naast het fietsen. Van te voren werd overigens verteld dat we waarschijnlijk alleen maar in zijn twee zouden rijden maar die kinderen gaan zo hard, ging zelfs doorschakelen naar zijn vier. Ook hier werden super tijden gereden en echt waar er was maar een ploeg die geheel compleet bleef rijden en dat was de ploeg Huigsport/Imotions. Helemaal top om te zien, gewoon een hele leuke ploeg samen met hun ploegleider Britt Hekelaar.

Na de laatste rit ons weer opmakend voor een omweg naar de thuisbasis, en wat heet een enorme omweg. Verkeerd rijden wat resulteerde in twee keer de spoorbomen. In de verte kwam er wel een trein aan maar geen ‘worries’: wij hebben de politie mee en die kunnen alles en iedereen laten stoppen. Alleen aan denderende trein, durfde ze niet af te stoppen waardoor het peloton kortstondig uiteen viel. Hier en daar veel wind tegen, kleine valpartij onderweg, wegversmallingen, het vele geroep tussendoor van ‘paaltjes’  en ‘rechts houden’ draaide we uiteindelijk weer het parkeerterrein op van de voetbalvereniging de Brug. Snel allemaal een snack halen en dan weer naar buiten voor de prijsuitreiking.

Bij de meisjes zit Emma stevig in het zadel, op de voet gevolgd door nummer twee. Waarbij ik eerst dacht ‘dit is bekeken’, denk ik nu ‘het is bloedstollend spannend’. Bij de jongens is het Jorit die zijn voorsprong heeft vergroot. Trafigura staat bij de meisjes op de eerste plaats en bij de jongens is dat Bouwbedrijf Dorenbos. Morgen op de wielerbaan en daarna het Plesmanplein, dat wordt weer een gezellige dag.

Allemaal nog kijken naar RTV Noord-Holland Zomertoer (http://bit.ly/19ZcZJ3) en heel trots zijn op jezelf als je jezelf in beeld ziet.

 

– Carolien Zandstra