Babylonische spraakverwarringen en de kunst van het aanmoedigen

Zoals elke morgen vroeg opstaan en beginnen met thee en de krant lezen. Aangekomen bij het stadsgedeelte werd ik aangenaam verrast door de enorme foto van de Haarlemse Muggenronde. Hoe leuk is dat zeg, de vrijwilligster waarover gesproken werd dat was ik en daaronder stond een kort interview van mijn dochter. Helemaal leuk.

Snel de fietsen buiten, bidons met kokend water afspoelen en wachten op de rest. Op naar VV de Brug voor de Haarlem-Noord route. Opgesteld achter onze motoragenten en uitgezwaaid door de vele fans. De naast rijders in hun oranje hesjes helemaal in hun element en wat doen ze het ook goed. Zonder aanwijzingen zich strategisch opstellen zodat er geen verkeer in het peloton kan komen. Zij zijn naast het feit dat ze heel snel zijn ook steeds op het juiste moment op de juiste plaats en staan hun mannetje. Ook de motoragenten hebben aan het einde van de dag hun waardering uitgesproken voor deze goede samenwerking. Wat zijn wij allemaal blij en trots op deze zijrijders.

We reden lekker om door heel Haarlem-Noord zodat de kinderen volop konden zwaaien naar bekenden langs de route. We kregen veel applaus want iedereen aan de kant was even van slag en keken hun ogen uit naar de bonte stoet van verschillende shirts. Gelukkig riep Kees steeds om wat deze stoet toch te betekenen heeft.

Aangekomen op de wielerbaan de fietsen in het rek en de eerste wedstrijd kan beginnen. Het is een sprint vanuit de NiCaJa bocht, vervolgens ter hoogte van de speeltuin een brede pylonen reeks, sprintje, voor het jury hok drie pylonen, sprintje, omkeerpylon, sprintje trekken en de laatste drie pylonen. De spanning was te snijden, maar daar kwam de eerste renners door de bocht en die nam de pylonen ehhh niet zoals het bedoeld was maar dat mocht de pret niet drukken. De verschillende ploegleiders riepen: “hier om drie pylonen, tel maar mee 1, 2, en dat is de derde nu naar de keerpylon”. Soms lijkt het wel een Babylonische spraakverwarring want er bleven deelnemertjes verkeerd rijden waardoor er na de supersnelle tijd gelijk een gecorrigeerde tijd werd omgeroepen. De ploegleider van YaYa kwam nog naar het jury hok om aan te geven dat zijn deelnemer pylonen had gemist. Sommige zijn daardoor zo teleurgesteld dat ze snel de baan affietsen onderuit gaan met de fiets en deze dan weer kwaad weg te hangen Per gemiste pylon is dat 3 strafsecondes. Dat kan lekker aantikken in het negatieve dan. Dus gratis tip, als er pylonen staan betekent dat een slalom en luister goed naar de aanwijzingen.

Daarna werd de ploegen koppelkoers verreden. Een tactische wedstrijd waar goed over nagedacht moet worden door de ploegen en hun leiders. In de kantine probeerden de ploegleiders van de dames ploeg MP Schilders en Bouwbedrijf Dorenbos een tactiek door te spreken. De ploegleiders hadden het helemaal voor elkaar, je moet starten met twee deelnemers weer een keer twee deelnemers en dan eindigen met 1 deelnemer. Het A-meisje gaf aan dat we dat zo echt niet gingen doen en zij gaf aan wat de beste tactiek zou zijn, haar tactiek leverde een derde tijd op. Dit zijn wel de leukste wedstrijden want deze laten precies zien waar de Muggenronde uit bestaat, een grote familie.

Verspreid stonden over het parcours deelnemers en ploegleiders klaar om de deelnemers vooruit te schreeuwen, en dat lukte bijzonder goed. Tjarda was helemaal onder de indruk en riep: “Nou dat aanmoedigen is niet zo heel erg makkelijk zie ik”. Dat is toch mooi om te horen de deelnemers laten stuk voor stuk een topprestatie zien en zij vond het aanmoedigen toch nog moeilijker. Bij deze wedstrijd kan het zo zijn dat er twee deelnemers van de ene ploeg de andere ploeg voorbij gaan en daarmee dan 30 seconden winnen, maar de volgende deelnemer uit die ploeg kan het dan weer laten liggen en is de winst als sneeuw voor de zon verdwenen. Om het een beetje spannend te houden in het ploegenklassement worden de tijden van de drie groepjes per ploeg bij elkaar opgeteld en gedeeld door 3 en dan komt er een eindtijd uit. Vraag mij niet hoe het zit, want zo heb de tweede tijd en uiteindelijk sta je toch laatste met je ploeg. Alle tijden met daar bijbehorende punten kloppen trouwens, heb het zelf gezien op de site.

Er werd daarna weer vlot doorgestart voor een individuele combinatie wedstrijd een sprint met de overbekende pylonen maar zonder wip. Wat gaan de deelnemers hard door de pylonen, ze gaan met piepende remmen door de pylonen, dat is als je erboven op staat echt super snel. Ik durf af en toe niet eens te kijken, maar alles is goed verlopen op een paar kleine valpartijtjes na. Ploegleiders snel op de briefjes kijkend wat de onderlinge tijden zijn inschattend wat dat betekent voor hun ploeg. Soms zo uitgerekend dat ze ervan overtuigd zijn dat ze sneller zijn dan ooit maar later toch wat teleurgesteld omdat zij net niet gezien hadden dat hun deelnemers een pylon had gemist.

Lang om daar bij stil te staan is er niet, want er moest nog een wedstrijd verreden worden. Dit was weer een ploegenwedstrijd door pylonen. Het publiek aan de kant wordt helemaal gek van enthousiasme en roept elk team vooruit. De tijden logen er niet om. Bij de laatste ploeg ging het alleen mis, er was een deelnemer gevallen bij de start, van schrik bleef de ploeg stil staan want de ploegleider stond al bij de pylonen. De starter gaf alleen door dat er een deelnemer gevallen was. Daarna zeiden ze tegen de ploeg rijden jullie! Hierdoor vertrokken zij met vertraging van de start positie en kwamen zij maar met zijn vieren over de finish. Uit coulance kregen zij nog 6 extra strafsecondes erbij. De ploegleidster begreep hier helemaal niets van en wij ook niet. Want eigenlijk is het bij de start fout gegaan. Na veel uitleg is de jury ervan overtuigd dat het inderdaad niet goed is gegaan en zal hier morgen naar gekeken worden.

We moesten uiterlijk kwart voor vier vertrekken om de fijne lange rit terug te maken. Wat moeten we toch weer veel bewondering hebben voor de deelnemers, een hele dag vol spanning bezig en dan continue wind tegen. Een nieuwe route net als op de heenweg. Kees heeft het gemakkelijk, die roept alleen maar om: Ben stippelt de route uit en wij fietsen met de tong op het stuur hopen dat er besloten wordt om de route af te snijden. Helaas we hebben de volledig route gereden met een valpartij van een van onze zijrijders.

Aangekomen bij VV de Brug was er nog een valpartij van ploegleidster Britt met als gevolg een blauw dikke handpalm. Fietsen werden weggehangen en iedereen rende uitgehongerd naar de snackcorner om een super gezond snack te nuttigen. De bloemen stonden klaar en de prijsuitreiking kon beginnen. In het ploegenklassement is eigenlijk niets veranderd en zijn de dezelfde ploegen nog op de eerste plaats. Bij de dames lijkt Emma vorstelijk in het muggenzadel te zitten maar Oriana zit haar op de fietspedalen waardoor het uiterst spannend blijft. Bij de jongens kreeg Thijs de muggentrui omgehangen. Dit tot ontsteltenis van het publiek die riep dat dit absoluut niet kan. Thijs was zelf nog het meest beduusd en zei tegen zijn ploegleidster Britt, “ja ik weet het ook niet maar ik denk dat het fout is”. Al snel vormde zich een groepje ouders om John heen die duidelijk aangaven dat het helemaal niet klopt dit klassement. Wat bleek, tijdens de wedstrijd crashte de computer waardoor de punten handmatig ingevuld moesten worden en er in plaats van een keer 6 punten toevoegen de toets iets langer ingedrukt werd waardoor er ineens 66 punten bijkwamen. Nadat dat ontdekt was werd duidelijk dat Sven nog de mug was en Thijs dus niet. Thijs mag wel de trui houden want het is een fout van de organisatie. Thuis haalde ploegleider Remco nog een tijdsregistratie briefje tevoorschijn waaruit bleek dat die tijd niet goed was doorgegeven. De juiste tijd alsnog ingevoerd en toen weer op de eindknop en ja hoor de stand veranderde weer in de verwachtte stand. De Mug was nog de mug en de bol was nog de bol, eind goed al goed, maar een hoofdpijntabletje heeft het wel gekost.

Morgen komen we weer op het Plesmanplein. Daar worden weer spectaculaire wedstrijden gereden. Voor het altijd aanwezige enthousiaste publiek bijzonder leuk om naar te kijken. Dus net als gisteren lekker vroeg naar bed en dan weer vol goede moed starten aan deze vierde dag. Wij hebben er zin in ook als is de stem aan het wegvallen. En onthoud het eindklassement is pas een eindklassement op zaterdag als de laatste wedstrijd is verreden.

– Carolien Zandstra