Misschien iets voor de Tour de France?

Gebeurd mij nooit, maar ik had mij gewoon verslapen, was pas 07:00 uur wakker geschrokken. Gelukkig niet echt te laat, maar je loopt wel achter de feiten aan. Brood gehaald, geteld en onderweg naar Ada die alweer klaar stond om te smeren. Pakketjes maken ging deze keer zo goed dat we het bijna zonder hulp hadden gered, ik zeg bijna want de EHBO dames en Niels en Mariska hebben bij de die laatste pakketjes geholpen. Ada nam nog snel een zak krentenbollen mee voor de opbouwers die al bezig waren op de Grote Markt.

Het kleurig maar bovenal vrolijke peloton vertrok naar de wielerbaan. Daar werd een wedstrijd gereden, de overbekende maar o zo spannende vak estafette. Er start een kind per ploeg op verschillende startpunten, de heuvel/het jury hok/ de heuvel/ het jury hok   en de laatste aflos op de heuvel. De overbekende maar o zo enthousiaste schreeuwers in de NICAJA bocht, schreeuwden de deelnemers als vanouds uit het bos. Het blijft mij verbazen dat je echt ziet dat de kinderen dan toch sneller gaan. Werkelijk waar de tongen uit de mond, de hoofden gebogen en met verzuurde benen over de finish. Dat vind ik helemaal geweldig, de kinderen rijden voor elkaar en willen niet voor elkaar onderdoen. Ze rennen van de ene kant naar de andere kant om zoveel mogelijk te kunnen zien van elkaar, ploegleiders rennend van de heuvel naar de NICAJA bocht en weer naar het jury hok. Ja je bent ploegleider of je bent het niet, maar je rent heel wat metertjes tijdens zo’n wedstrijd.

Dit is wel een mooie wedstrijd om te zien, de deelnemers die moeten fietsen zullen dat anders inschatten maar omdat alleen deelnemers meeleven met die wedstrijd is het zo een mooie wedstrijd. Echt alle deelnemers zijn dan in de weer. Omdat de kinderen zo hard rijden, ja het wordt een beetje eentonig dit zinnetje, hadden we alle tijd om rustig te lunchen en dat ik ook wel eens prettig. Buikjes vol en rond en hatseflats in kolonne naar de Grote Markt.

Onderweg zie je waar de verkeersregellaars zijn opgeleid wat moeten die gasten fietsen. Ondanks dat Mariska een meisje is staat zij haar mannetje. Duidelijke handgebaren en zeker van haar zaak niet onder doen voor haar mannelijke collega’s. Ben je gewoon trots op ook al ben je van de foerage. Op de Grote Markt is het ondertussen gezellig druk op de terrassen en staat de burgermeester al klaar om de Muggenronde te ontvangen. Zo trots om Haarlemmer te zijn met deze burgermeester als onze burgervader. Hij blijft om te kijken hoe onze muggen het parcours rijden en dan moet hij afscheid nemen want er staan belangrijke gemeente stukken voor hem op het programma.

De individuele wedstrijden worden gereden en wat gaat het weer goed over die klinkertjes die hier en daar best wel glad zijn. Misschien een idee om Tour de France deelnemers eens hier te laten rijden, die vallen nogal vaak en erg en onze deelnemers niet. Ondanks dat worden er tijden omgeroepen die breed gevierd worden. Jammer genoeg is er een verkeerde tijdomroep, die vele malen werd herhaald, dit gaf de indruk dat een deelnemer super snel was, maar achteraf was dit gewoon fout. Een illusie armer en teleurstelling rijker stond die snelle deelnemer alweer op de fiets klaar om te starten voor ploegenrit. Sean Hekelaar reed gewoon de aller aller aller snelste tijd van iedereen, hoe trots kun je zijn. Nou niet te trots want je doet zo gek anders, dus doe je het af met mmmm best wel goed toch?

Na de ploegenrit kwam er weer een pylonen race, alhoewel dit was meer een parcours voor wielrenners dan pylonen rijders, dat zag je dan ook gelijk terug in de tijden. Een grote teleurstelling voor de deelnemers die wel getraind hadden de afgelopen maanden, die was in hun ogen geen pylonen race maar een snelle tijdrit race. Kijkend hoe de pylonen stonden hadden ze misschien wel een punt. De prijsuitreiking werd gedaan op de Grote Markt zelf. Er was weinig veranderingen in het klassement, de muggen waren nog dezelfde muggen, ploegenklassement was grotendeels weer het zelfde. Alleen bij de jongens is het iedere dag nog een ander klassement geweest, zo ontzettende leuk. Blijft dus heeeeeeeeeel spannend, de race is nog niet gelopen, je best blijven doen want het eindklassement wordt zoals het woord het ook al zegt pas aan het einde opgemaakt. Dussss gebruik de rustdag goed want donderdag is het de Koninginnenrit met aardig wat trapbewegingen voor de beentjes, misschien wat tegenwind en een drupje regen, maar jullie zijn ondertussen behendig zat om tussen de druppels door te sturen. Tot donderdag.

Carolien Zandstra